Zone A Défendre
Tritons crété-e-s contre béton armé

Accueil > Agenda > Πρόσκληση για πορεία και δράσεις αλληλλεγγύης ενάντια στην καταστολή στο κινήμα ενάντια (...)

Πρόσκληση για πορεία και δράσεις αλληλλεγγύης ενάντια στην καταστολή στο κινήμα ενάντια στο project αεροδρομίου στην Νάντη (Γαλλία)

jeudi 1er mai 2014

Toutes les versions de cet article : [English] [français] [Ἀρχαία Ἑλληνική] [italiano]

Μπάτσοι, δικαστές, ανθρωποφύλακες : κάτω τα ξερα σας ! Στις 22η Φεβρουαρίου, πάνω από 50 000 ατομα μαζεύτηκαν για την μεγαλύτερη πορεία του κινήματος ενάντια στο αεροδρόμιο. Δηλώνεται παρανομή απο τη νομαρχία, γρήγορα αντιμετώπισε έναν έκτακτα κατασταλτικά μηχανισμό : εκατοντάδες οπλισμένων μπάτσων πλαισιώσαν την πορεία, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων της Νάντης ένας τεράστιος αντι εξεγερσιακός τοίχος μπλόκαρε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου του κέντρου της πόλης (le cours des 50 otages). Οι πολιτικοί και τα media τους έχουν μίλησει για «λεηλασίες» και «καταστροφή» καταδικάζοντας τη βία που εκφράζεται μετά από την προσπάθεια κάποιων διαδηλωτών να περάσουν από τη διαδρομή που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ωστόσο, η εξουσία και οι συνεργοί της δεν λένε την ακραία αγριότητα της καταστολής που έπληξε την εκδήλωση. Στις 22η Φεβρουαρίου, εκατοντάδες άτομων δέχτηκαν επίθεση από τα αστυνομικά όπλα. Τουλάχιστον τρία από αυτά έχουν χάσει τη χρήση ενός ματιού λόγω πυρκαγιών από σφαίρες από καουτσούκ. Πολλοί αναπνεύσαν χήμικα, τραυματίστηκαν από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χειροβομβίδες αντιπερικύκλωσης ή απωθήκαν από κανόνι νερού. Μερικές εβδομάδες μετά, στις 31η Μαρτίου, τα media ανακοίνωσαν με χάρα ότι ένα πρώτο dragnet συμβαίνει μέτα από ερεύνες μίας είδικης αστυνομικής ομάδας. Εννιά σύντροφοι εκδιώχθηκαν και συνελήφθησαν το πρωϊ. Δύο από αυτούς αμέσως απελευθερώθηκαν, ένας μάλιστα δεν ήταν καν στην Νάντη αυτή την ήμερα! Τέσσερα δικάστηκαν αμέσως σ’ άμεση εμφάνιση, χωρίς να μπορέσουν να προετοιμάσουν την αμυνά τους. Η σοβαρότητα των καταδίκων δύσκολα μπορεί να κρυφτεί καθώς τα αρχεία κατηγορίας είναι σχεδόν άδεια — τα μόνα πραγματικά ενοχοποιητικά στοιχεία είναι οι ομολογίες των κατηγορούμενων. Τρεις από αυτούς καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης. Στην παρωδία δίκης αυτήν, ο δικαστής χωρίς δισταγμό διπλασιάσε τις υπόθεσεις δίωξης για να ρίξει τον σύντροφό μας στη φυλακή για ένα χρόνο για μερικές πέτρες και καπνογόνα.

Η καταστολή αστυνομικών και δικαστών ενάντια στο κίνημα ενάντια στο αεροδρόμιο και τον κόσμο του έχει μόνο έναν στόχο : να τρομάζει όσους και όσες επαναστατούν και αγωνίζονται ενάντια στον έλεγχο του καπιταλισμού στους χώρους που ζούμε. Είναι να χτυπήσει το κοινωνικό κίνημα στη σάρκα και στην ψυχή του, για να ακρωτηριάζουν και να φυλακίζουν κάποιους και κάποιες για να επιτευχθούν καλύτερα όλοι και όλες οι άλλες. Οι καταδίκες και οι ακρωτηριασμοί δεν είναι μόνο εφαρμογές του νόμου ή τεχνικές αστυνόμευσης : είναι βαθιά πολιτικά. Η πραγματική τρομοκρατία του κράτους είναι μια προειδοποιητική βολή που καθαρά εκφράζει τι περιμένει οσους και οσες αντιστέκονται.

Σήμερα ο Enguerrand, ο Quentin, ο Damien, ο Emmanuel, ο Phillipe, ο/η J. και ο/η G. είναι τα θύματα. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε από εμάς. Για το κράτος και η “δικαιοσύνη” του είναι σωστό να χάσεις ένα μάτι ή να πας στη φυλακή άμα συμμετέχεις σε μια πορεία.

Η Βία της καταστολής που αντιμετωπιζούμε δεν πρέπει να μειώσει τον προσδιορισμό μας. Αυτό μόνο θα είπε οτι έχουν δίκιο. Η καλύτερη αλληλλεγγύη που μπορούμε να φέρουμε στους τραυματισμένους ή φυλακισμένους σύντροφούς μας, είναι να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ποτέ δεν ήμασταν τόσο δυνατοί και δυνατές απο τώρα και η ιδέα ένα μέλλοντος χώρις σκυρόδεμα ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά. Τώρα σαν παντά, να μην αφήσουμε τίποτα στο αεροδρόμιο και στον κόσμο που το παράγει.

Ενάντια στην δολοφονική εξουσία που ακρωτηριάζει και φυλακίζει, έχουμε εμείς ένα οπλό που δεν μπόρει να μας το πάρουν. Σε ένα γράμμα της 8η Απριλίου, είπε ο Enguerrand : “H δύναμη της αλληλλεγγύης του κινήματος δεν μπόρει να ηττηθεί”. Μάλιστα, συμφωνούμε. Οι δράσεις αλληλλεγγύης για τους τραυματισμένους και τους κατηγορούμενους του αγώνα είναι ήδη πολλές και διάφορες, όπως είναι οι διαφορές των κινήσεων του κινήματος. Ο αριθμός των πιθανών δράσεων είναι άπειρος. Από μια συναυλία ή ένα ταμείο οικονομικής ενίσχυσης για τους φυλακισμένους και τις οικογένειες τους, μια πορεία (ειρηνικά κρανοφόροι1;) να εκφράσουμε την οργή μας ενάντια στα αστυνομικά εγκλήματα ή γκράφιτι και αφισοκόλλησεις για να ξέρουν όλοι τι συμβαινεί...

Κάθε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη να φέρει λίγη άνεση για τους σύντροφους μας και να υπενθυμίσει την οργή και τον προσδιορισμό / την αποφασιστικότητά μας στην εξουσία. Ενάντια στην συνένοχη σιωπή του θεάματος των media, μπορoύμε να στηριχθούμε μόνο σ’ εμάς να ξανακάνουμε το πραγματικό νόημα της λέξης "δικαιοσύνη". Ενθαρρύνουμε πάρα πολύ κάθε δράση αλληλεγγύης ενάντια στην καταστολή ενάντια στο κίνημα ενάντια στο αεροδρόμιο – συλλογική ή ατομική, στη Νάντη όπως και αλλού, τώρα όπως πάντα.

Όχι δικαιοσύνη, όχι είρηνη !
Αλληλλεγγύη στους τραυματισμένους και τους κατηγορούμενους !
Όχι στο αεροδρόμιο και τον κόσμο του !

ΠΟΡΕΙΑ
Σάββατο 17η Μαΐου
3μμ στην νομαρχία στην Νάντη

Η πρόσκληση αυτή είναι ανοιχτή στους συλλόγους και οργανώσεις που αναγνωρίζονται.

Προσωρινό κατάλογο : Comité de soutien à Enguerrand (Επιτροπή αλληλλεγγύης για τον Enguerrand), Collectif de l’université de Nantes contre l’aéroport (Επιτροπή του Πανεπιστημίου της Νάντης ενάντια στο αεροδρόμιο), SLB UL-Naoned (Συνδικάτο Εργαζόμενων Βρετάνης – αγωνιστική αριστερά για την ανεξαρτησία της Βρετάνης)...

Να γράψει στην Επιτροπή αλληλλεγγύης για τον Enguerrand ή να υπογράψει την πρόσκληση αυτήν, νατο e-mail : soutien.enguerrand@riseup.net